David Ortolà

  • Departament: Piano
  • Assignatura que imparteix: Interpretació de Música Contemporània, Repertori amb Piano
  • Correu:  cd.ortolasegui@iseacv.gva.es

David Ortolà (*1975) és pianista, compositor, productor de música electrònica i màster en composició electroacústica. Al piano, als teclats, al laptop, en conjunts de cambra, amb electrònica o sense, ha interpretat les seues creacions en sales de concert de Nova York, Buenos Aires, São Paulo, Rio, Porto Alegre, Mèxic, Veracruz, Puebla, Tutxla, Xalapa, Chihuahua, San Cristóbal, Luján, Londres, Brussel·les, Roma, Venècia, Milà o Porto, entre altres, així com en clubs de techno i festivals de prestigi internacional com Sónar (2005), Observatori (2003 i 2004) o Paral·lel (2022).

Ha rebut encàrrecs de diversos intèrprets i conjunts instrumentals, entre els quals destaquen especialment Efímeras per a 20 pianos que interpretà i dirigí al Palau de la Música de València (2011), o la seua versió de El amor brujo de Manuel de Falla (2018), escrita per al Quintet Casulana amb interludis de nova composició a partir dels materials que Falla va descartar de la Gitanería de 1915. És autor de partitures modulars com Grooves #1 per a piano sol (Piles, 2017), nombroses composicions per a piano i electrònica en suport electroacústic i/o en viu, treballs multidisciplinaris, una considerable producció de remescles per a altres segells i artistes nacionals i internacionals, l’EP Mariposas (Loudeast, 2013), produït als estudis de Red Bull Music Academy a Madrid, i el seu pròxim àlbum de composicions per a piano, Déjà vu (2024), en preparació.

Ha composat nombroses recreacions del repertori clàssic per a diverses combinacions amb un, dos o més pianos. Per a difondre una gran part d’elles, en 2012 fundà Tropos Ensemble amb el pianista i musicòleg Luca Chiantore, junt amb qui ha interpretat, gravat i publicat A Noise of Creation (Columna Música, 2014). Entre aquestes recomposicions sobreïxen els seus Tropos sobre els “Quadres d’una Exposició” de Mussorgsky (2013), presentat a dos pianos a Porto Alegre, Brasil, i estrenaren la versió a tres pianos en València junt amb el Premi Nacional de Música Josep Colom, així com Quasi una Sonata (2020), sobre la Sonata op.27 no. 2 de Beethoven, i In memoriam Diego Ghymers (2015), escrita en col·laboració amb Chiantore sobre la Sonata op. 35 de Chopin.

Finalment, integra els duos Pajaro Dune junt amb el productor Jaime Romero també conegut com Estrato Aurora i Betelgeuse junt amb el guitarrista José Serrano, junt amb qui ha publicat l’àlbum Chroma (Factor City, 2005) i EPs com Kontakt (Kontakte Records, 2006), Low Scapes (Factor City, 2007), Ultraviolet (Factor City Unlimited, 2008), Theories (Eleve Music, 2013), Momentum (The Monkey Bar, 2015) i Planet Nine (Alpenglühen, 2017).

Enlaces / Enllaços:

  • Instagram: https://www.instagram.com/davidortolamusician/
  • Vídeo de Grooves #1 (posibilidad modular extendida): https://youtu.be/mtTIF4N-90Y
  • Spotify del álbum A Noise of Creation: https://open.spotify.com/intl-es/album/
    3BNELc6ZesKHeXIfoAuNf9?si=9nlACv5PS8CYXvkY8CuSdQ
  • Estreno de Efímeras para 20 pianos: https://soundcloud.com/davidortola/efimeras-for-20-
    pianos-live
  • Web de Tropos Ensemble: https://www.troposensemble.com
  • Instagram de Pajaro Dune: https://www.instagram.com/pajaro_dune/
  • Soundcloud del Kontakt EP con Betelgeuse: https://soundcloud.com/betelgeuse-2/sets/
    kontakt-ep-2006