Ximo Arias

  • Departament: Música Antiga, Música de Cambra i Orquestra
  • Assignatures que imparteix: Orquestra, Banda, Cor i Técnica de direcció
  • Correu electrònic:  ximoarias@gmail.com
  • Currículum Vitae:

Comença els seus estudis musicals al Conservatori Professional de Música “José Manuel Izquierdo” de Catarroja, i continua al Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València, on obté els Títols Superiors de Violí i Composició, amb Mª Carmen Antequera i Andrés Valero-Castells.

Més tard obté el Títol Oficial de Màster Universitari en Música, a l’especialitat de Música i Mitjans Audiovisuals per la Universitat Politècnica de València, amb Matrícula d’Honor en el seu treball final sobre la música aplicada en concert i col·laborant amb el prestigiós compositor i director José Nieto.

Paral·lelament, s’inicia en la direcció d’orquestra i banda amb Andrés Valero-Castells i de cor amb Rafael Sánchez Mombiedro, titulant-se posteriorment a l’especialitat de Direcció d’Orquestra i Cor amb Adolfo Ramírez i Nadia Stoyanova, al Conservatori Superior de Música “Joaquín Rodrigo” de València.

Ha participat en formacions joves com la Jove Orquestra de Castelló i la Generalitat Valenciana, així com en formacions professionals, el Grup Instrumental de València, l’Orquestra Simfònica UCAM de Múrcia, entre d’altres. Ha estat violinista titular i solista de la Film Symphony Orchestra (FSO), des del 2013 fins al 2020, actuant als auditoris més importants d’Espanya i Portugal, sota la direcció de Constantino Martínez-Orts.

Ha rebut classes de mestres com Irvine Arditti, Ida Bieler, Enric Palomares,

Vicente Balaguer, Anabel Garcia, Enric Sanz, Leonardo Balada, Roberto Forés, Francis Tamarit, Carlos Garcés, Gregory Fritze, entre molts altres.

El 2010 li va ser concedida la Menció d’Honor al concurs de composició coral de Segorbe, i el 2012 compon la música per al ballet contemporani “ODEIM” de la companyia Cienfuegos Danza, amb la qual ha aconseguit diversos premis a Espanya i Llatinoamèrica. El 2017 obté una beca per participar en el curs de composició per a banda amb Gregory Fritze a Berklee València, a més de compondre la música per a diverses companyies de ballet contemporani.

Ha estrenat obres amb formacions com L’Orquestra Filarmònica de la Universitat de València (OFUV) sota la direcció de Beatriz Fernández, el quartet “Nel Cuore”, l’Orquestra l’Artesana de Catarroja, l’Orquestra del CSMV, entre d’altres. També ha participat com a jurat, al concurs “Joves Talents” de les Províncies.

És director titular de l’Orquestra Simfònica l’Artesana de Catarroja des del 2013 col·laborant amb artistes com Manuel Serrano, Belén Roig, Isabel Vila, Carmina Sánchez, Raúl Junquera, Carmina i Miguel Morellá o el Ballet del Conservatori Superior de València, entre d’altres. Ha dirigit altres formacions com l’Orquestra del CSMV, l’Orquestra i la Banda del Conservatori Professional de Chella, l’Orquestra l’Om de Picassent, el Cor “Associació d’amics de Cristòfor Aguado” de Picassent o la Banda Simfònica l’Artesana de Catarroja , de la qual és director titular des de 2020.

Actualment compagina la seva tasca com a director, amb la de professor de Direcció d’Orquestra i Banda al Conservatori Superior de Música “Salvador Seguí” de Castelló.