PABLO RUS BROSETA

  • Departament: Música de Cámara y Orquesta
  • Assignatures que imparteix: Música de Cambra
  • Correu electrònic: p.rusbroseta@edu.gva.es
  • Web: www.pablorusbroseta.com

Pablo Rus Broseta és un dels joves directors espanyols més valorats del circuit internacional, combinant la seua activitat artística  amb la d’ocupar el lloc de director musical i pedagògic de la Jove Orquestra de la Generalitat València i l’ensenyament en l’especialitat de música de cambra. En 2015 va ser nomenat director assistent de Seattle Symphony, i poc després va ser el seu director associat fins a 2019. En aquesta orquestra ha col·laborat amb solistes com Itzhak Perlman, Renée Fleming o Joshua Bell. Altres solistes amb els quals ha treballat les últimes temporades han sigut Beatrice Rana, Yo Yo Ma, Edgar Moreau o Ingrid Fliter. En 2018 va presentar el seu primer CD amb Seattle Symphony (Canteloupe Music) i música de Michael Gordon.

Ha dirigit orquestres com la BBC Symphony Orchestra, Ensemble Intercontemporain, Orchestre Les Siècles, Detroit Symphony, Orlando Philharmonic,North Carolina Symphony, Houston Symphony Orchestra, Orquestra Filharmònica de Buenos Aires, Beethoven Orchester Bonn, WDR Symphonieorchester Köln,Orquestra Simfònica de Porto Casa dona Música, Ensemble Modern, SWR Symphonieochester, Orchestre Philharmonique Royal de Lieja, Bilkent Symphony Orchestra, Orquestra RTVE, Orquestra de la Comunitat Valenciana (Palau de les Arts), Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquestra Simfònica de Bilbao, Orquestra de València o l’Orquestra Simfònica de Galícia.

Així mateix ha sigut convidat a dirigir en nombrosos festivals internacionals, com el *Klangspuren Schwaz, Transart Festival de Bozen, Cresc… biennal de Frankfurt, *Strasbourg Festival Musica, Donaueschinger Musiktage, Wittener Tage für Neue Kammermusik, o el Festival Ensems de València.Al llarg dels últims anys, ha tingut oportunitat de treballar de prop amb compositors com Wolfgang Rihm, Hans Zender, ThomasAdès, Magnus Lindberg, Francisco Coll o Pierre Boulez, de qui va rebre classes magistrals en el marc del Festival de Lucerna en 2011.

Després d’estudiar composició i saxofon, Pablo Rus Broseta es va formar en direcció d’orquestra a Lyon, Conservatorium van Amsterdam i la Universität der Künste Berlin. Ha rebut consells de mestres com David Zinman, Kurt Masur, Steven Sloane, François-Xavier Roth o Bernard Haitink,el qual va ser un dels seus principals valedors.  En la seua etapa d´estudiant va ser director assistent de la Orchestre Philharmonique de Lieja, i Dutch National Opera Academy. En 2011, va fundar el col·lectiu d’artistes Grup Mixtour.