Juan Pablo Hellín Chaparro

  • Departament: Departament de Música Antiga, Música de Cambra i Orquestra
  • Càrrec: Cap de Departament i Coordinador d’Orquestra
  • Assignatures que imparteix: Orquestra/Banda, Cor, Técnica de dirección, Direcció aplicada
  • Correu electrònic: hellin_jua@gva.es

Nascut a Torrent (València), estudia direcció orquestral amb Salvador Mes a Barcelona, i amplia els seus estudis en el Peabody Conservatory de la Johns Hopkins University de Baltimore (EUA) amb els professors Gustav Meier i Markand Thakar.

Ha dirigit entre altres la Varna State Philarmonie (Bulgària), Filharmònica d’Eslovènia, Peabody Concert Orchestra (EUA), Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia, Orquestra Ciutat de Granada, Banda Municipal de Bilbao, Ensemble de la Universitat de Jaén, diverses agrupacions del Centre d’Estudis Musicals Superiors del País Basc (Musikene), Orquestra de Cambra d’Auditori de Saragossa/Grup Enigma i a membres de l’Orquestra Nacional d’Espanya dins dels actes commemoratius del centenari de la Residència d’Estudiants de Madrid.

Ha col·laborat amb solistes com Damián Martínez, José Ferrero, José Antonio López, Miquel Ramón, Xavier Torres, etc. i ha sigut director musical de “Òpera de Cambra de València” amb la qual ha dirigit “The Rape of Lucretia” ,“The Turn of Screw” i “Albert Herring” de B. Britten, “El rapte en el serrallo” de Mozart, “La veu humana” de F. Poulenc, “L’hora espanyola” de M. Ravel, “Pelléas et Melisánde” de C. Debussy i l’estrena de l’òpera de cambra “El versador” de Josep Sanz; a més en el terreny líric ha interpretat “La del manoll de roses” de P. Sorozábal, “El retaule de Maese Pedro” de Falla, “El diluvi de Noé” de B.*Britten, “Els set pecats capitals” de K. Weill, així com les òperes per a xiquets “Brundibàr” d’ H. Krasà, “Cinderella” de P. Maxwell-Davies i “Wir *bauen eine Stadt” de P. Hindemith.

Ha sigut assistent de la Baltimore Lyric Opera House en la producció de “Norma” de V. *Bellini i director musical del Barnstorms Theater de la Johns Hopkins University, grup especialitzat en el teatre musical nord-americà.

Ha participat en Màster-Class i cursos impartits per mestres com Leonard Slatkin, David Zimman, Josep Pons, George Pehlivanian, Myung Whung Chung, Sergiu Comissiona, Helmuth Rilling, Harry Christophers, Eric Ericson o Laszlo Heltay.